Programul este conceput ținând cont de toate tehnologiile existente, dar și ținând cont de necesitatea tot mai mare de stocare de date care, la rândul lor, trebuiesc procesate. În acest sens, se poate crește volumul de muncă, prin divizarea muncii și prin operarea în paralel.
Arhitectura sistemului în format stand-alone
Programul este conceput în așafel încât să poată funcționa atât în cadrul rețelei locale de calculatoare din cadrul primăriei, cât și în sistem stand-alone.
În acest caz, este necesar un singur calculator pe care se instalează programul.
Arhitectura calculatorului este una cel mult medie pentru nivelul la care a ajuns tehnica de calcul în ziua de astăzi:
- Minim 2G RAM
- Spațiul de stocare se încadrează în 100Mb
- Procesorul cel puțin dual core
- Sistem de operare windows XP sau versiune superioară
Nu există diferențe de arhitectură individuală pentru funcționarea programului în rețeaua proprie de calculatoare. În acests sens, calculatoarele trebuie să fie conectate între ele și vizibile în cadrul aceleiași rețele LAN.
Arhitectura pentru rețea
Este nevoie de un calculator SERVER unde se instalează serverul pentru bazele de date. Acesta trebuie sa aibă acces în rețeaua locală și să permită comunicarea pe anumite porturi (detaliile tehnice mai amănunțite se prezintă în momentul configurărilor).
Specificațiile tehnice ale calculatorului server pot coincide cu cele prezentate ca specificații tehnice pentru calculatoarele pe care programul poate funcționa in regim stand-alone.
Cu cât procesorul este de generație mai nouă, cu atât accesul la informații se face mai rapid.
Memoria RAM a serverului trebuie să nu fie sub 2G RAM, iar creșterea acesteia oferă, de asemenea, acces mai rapid la informații de pe calculatoarele stație de lucru.
Viteza de transfer date între server și stațiile de lucru este oferită și de plăcile de rețea in toate calculatoarele din rețea, cât și de celelalte echipamente tehnice care creează rețeaua propriuzisă (switch-uri, porturi de rețea, acces-point-uri, etc).
În situația în care se operează de pe mai multe calculatoare în același timp, pentru a nu produce confuzie la nivelul seturilor de date operate, programul pune la dispoziția administratorului sistemul de utilizatori pentru evidențierea separată a activității fiecărui utilizator în parte.
Fiind vorba de un program care funcționează pe mai multe calculatoare, implicit înseamnă ca este la îndemâna mai multor funcționari din cadrul primăriei. Pentru a oferi siguranță împotriva denaturării cu intenție a datelor, programul oferă acces la informații doar operatorilor care au atribuit un utilizator, cu date de acces: nume de utilziator și parolă proprie.